Bustani

Donderdag 22 september - Een nieuwe start

Mijn opa zat altijd op zijn knieën in de tuin als ik bij opa en oma was. Bij hen leerde ik een ligusterheg knippen. Bij hen leerde ik dat de vogeltjes ondanks de sneeuw ook in de winter vers water nodig hadden. Mijn moeder was eveneens bijna elk vrij ogenblik in onze tuin bezig. Van haar leerde ik onkruid onderscheiden van planten. Van haar leerde ik ook heel veel namen van planten en dieren. Toen ik slaagde op de middelbare school was de studie 'docent biologie' voor mij dan ook een logische keuze. Toch ben ik niet afgestudeerd, docent zijn was niets voor me. Ik heb daar echter ontzettend veel geleerd waar ik nog steeds mijn voordeel mee doe.

Biologie is nog steeds helemaal 'mijn ding' en toen we 3 jaar geleden op huizenjacht voor een koophuis gingen, viel ik dan ook direct voor dat huis met die lap grond erbij. Dit zou vervolgens niet zomaar een verhuizing worden, maar een emigratie naar een buurland. Zo vertrokken we dus uit Nederland en vestigden ons in Duitsland. In de afgelopen jaren is mijn tuinkennis ontzettend uitgebreid. Niet alleen door het doen en ervaren, maar zeker ook door Bustani en haar site.

Bustani leerde ik via een forum kennen en ik had niet kunnen voorspellen dat haar site mijn virtuele tuin zou worden. En al helemaal niet dat ik vanaf nu deze virtuele tuin zelf mag onderhouden! :-) Toen ze me aanbood om haar site over te nemen wist ik eigenlijk direct al dat ik 'ja' zou zeggen. Zelf had ik net de beslissing genomen om 'iets' op te starten waarin ik mijn bezigheden kon verenigen (de tuin, fotograferen en handwerken). Daarover in een volgende blog meer ;-)

Momenteel ben ik druk bezig met het klaar maken van de zadenlijst! Volgende week zal ik de contactgegevens op de site gaan aanpassen en jullie meer kunnen vertellen over mijn plannen. Mijn voorgangster heeft natuurlijk een prachtige site met service en persoonlijk contact neergezet, ik wil graag in dezelfde lijn doorgaan.

Voor de lezers is het natuurlijk ook fijn om te weten wie er nu tegenover jullie staat, daarom wat feiten op een rijtje. Ik ben:

 

  • dertiger
  • moeder van 2 kinderen (Zoon van 5 en Dochter van 3)
  • bazin van 2 lieve katten en 3 (grote) konijnen
  • geïnteresseerd in alles omtrent tuinen, groeien, bloeien en ontwerpen
  • hobbyfotograaf

 

Wie alvast wat meer over mijn tuin wil lezen kan dat doen op http://gijsbertsengarden.wordpress.com/

 

Maandag 19 september - Over, rond en voorbij

Het is over, het is rond. Met veel plezier heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan deze website, heb ik gemaild met lezers, klanten en andere geïnteresseerden. Maar nu is het over. Sinds ik in april ben begonnen bij een nieuwe werkgever, merkte ik al dat ik het niet meer kon bijbenen: werk, volkstuin, gezin en dan ook nog de website en de zadenverkoop. Jammer, dat zeker! Maar het is een verstandige keuze en soms moet je ook gewoon verstandig zijn. En dat ben ik dus nu geweest denk ik. Denk ik? Nee, dat weet ik wel zeker. Een lieve vriendin neemt de website en de zadenverkoop over. Ze zal ongetwijfeld ook wel wat over haar zelf vertellen in een van de volgende blogs, maar vanuit mijn optiek is het een lief, warm mens met verstand van flora en fauna, iemand die met verstand van zaken de website overneemt. Ik weet dat de site en de zadenverkoop bij haar in goede handen is. 

Via deze blog wil ik iedereen heel erg hartelijk bedanken voor de leuke, grappige, mooie en hartverwarmende e-mails die ik de afgelopen jaren heb gehad. En voor het vertrouwen dat velen van jullie in mij hebben gehad. 

 

Bedankt!

September alweer!

Wat vliegt de tijd! Het is alweer september. 1 september wil ik de zadenlijst online hebben, maar dat lukt me dit jaar niet. De combinatie van een kind, een nieuwe baan en een grote moestuin zorgt ervoor dat ik eigenlijk overal tijd tekort kom. Daarom heb ik na lang nadenken besloten om de verkoop van zaden via deze site anders te organiseren. Maar die plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt. Ik verwacht rond 1 oktober meer te kunnen vertellen over mijn plannen.

En intussen geniet ik maar even van het aardige nazomerweer.

Maandag 2 mei 2011

We zijn een weekendje weg geweest en vanochtend liep ik een rondje door te tuin. En het lijkt wel alsof de tuin in één weekend in bloei is gekomen. De irissen zijn helemaal uitgekomen, de korenbloemen, ooievaarsbekjes en de sieruien komen ook al uit. Een prachtig gezicht, zo'n bloeiende tuin.

Bij het fruit gaat het wisselend: pruim, stoofpeer en braeburn (appel) gaan dit jaar niks doen, want ze hebben geen bloesem gehad. De fruitstruiken staan vol met bessen! Ook de gojibes heeft dit jaar gebloeid. Ik hoop dat ik dit jaar ook vruchten ga krijgen!

De moestuin aan huis staat er wat verwaarloosd bij, maar daar wil ik deze week verandering in brengen. Maar ik heb deze week nog veel meer plannen. Ik wil alle planten die nu binnen staan naar buiten brengen (in de kas of uitplanten op de volkstuin). Ik wil een nieuw moestuinplan maken voor op het complex (deze bevalt niet zo goed ;-)) en ik wil courgettes, komkommers, meloen en pompoen gaan zaaien. 

Ik heb vandaag al een paar tomaten- en paprikaplanten in hun definitieve pot gezet, morgen denk ik de andere twee. Maar eerst moet er weer nieuwe potgrond gehaald worden. De potgrond vliegt er doorheen met het voorzaaien en het uitplanten in potten. 

De spinazie heeft al bloemvorming en ook de lente-ui begint zaad te vormen. Dus die twee komen volgend jaar gegarandeerd op de nieuwe zadenlijst. Het is gek hoe ik aan de ene kant nog volop bezig ben met zaaien  en planten en aan de andere kant ben ik in mijn hoofd al bezig met wat er op de nieuwe zadenlijst komt. Gelukkig heb ik nog even, voordat die definitief is ;-)

           spinazie                                                                         veldsla                                                                     gezaaide kruiden


Rondje door de tuin:

 

LET OP: Vanaf 1 mei tot 1 september is het niet mogelijk om zaden te bestellen, met uitzondering van de kiemzaden en kiempakketten.

Maandag 28 maart 2011

Jeetje zeg, wat vliegt de tijd! Eind maart alweer. En er is zoveel gebeurd in huize Bustani. Uiteraard heb ik gezaaid, verspeend, uitgezocht en weet ik wat. Maar nog helemaal niks gedaan aan de moestuin aan huis. En dat is omdat we nu voor het echt gaan. Een echte moestuin op een volkstuinencomplex. Er gaat een wereld voor me open! Letterlijk en figuurlijk ;-)

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met een nieuw wisselschema, een tuinplan en een plattegrond. Het ziet er ongeveer als volgt uit:

 

 

 

Maar ik had misschien eerder het bestemmingsplan en weet ik wat moeten lezen. Want die kas die zo mooi ingetekend staat, die gaat niet door. Ik mag max 11m2 bebouwen.  En dat is iets minder dan ik in gedachten had ;-)  En er zijn nog meer richtlijnen waardoor er waarschijnlijk twee kassen komen. Maar in totaal wel het maximale van 11m2. 

Dan is het maar goed dat ik tijdens het zaaien van de paprika's en de tomaten me nog niet rijk gerekend had met een mooie grote kas. Dit jaar heb ik toch wel weer pech gehad met de opkomst van de paprika's. Ondanks de kweek in een verwarmde propagator/kasje. Ik heb slechts twee soorten, maar wel twee waar ik echt heel erg blij mee ben: De oranje snackpaprika en een gele zoete puntpaprika.  Ook is er een aubergine opgekomen (afgelopen 2 jaar geen enkele opkomst). De tomaten en de ananaskers doen het ook goed. Opkomst van zo'n 90%. En daar ben ik dik tevreden mee!

 
     Overzicht zaaisels (paprika, ananaskers, aubergine en tomaat)    nog te zaaien: Mex.mini-komkommer en wonderbes                     aubergine morden midget

Vrijdag 11 februari 2011

Wat een lekker weer is het afgelopen week al geweest! Lekker zacht, zonnetje erbij. Mooi weer om eens weer naar de kas en de moestuin te kijken. Door de drukte van de nieuwe spruit was ik er nog niet aan toegekomen om de kas winterklaar te maken. Woensdag heb ik de kas helemaal leeggehaald, opgeruimd en schoongemaakt. Niet winterklaar, maar voorjaarsklaar  .  Zondag of maandag ga ik spinazie en veldsla zaaien.  Alles staat klaar, alleen nog even de tijd vinden ;-)

 

In de moestuin was ik al eerder bezig geweest, dus daar viel het werk wel mee. Hier en daar wat onkruid weghalen, nog wat oude planten opruimen, wat wieden en wat harken. Er staat opnieuw een Kardoenplant. Verrassend, want die heb ik niet gezaaid. Blijkbaar een cadeautje van de natuur. En wie houdt er nu niet van cadeautjes? Hij blijft dus ook gewoon lekker staan. 

Door een toch wat gek 2010 heb ik nu wel echt zin in een goed moestuinjaar. Ik heb leuke zaden, nieuwe planten en natuurlijk de gewone groente. Ik zeg wel gewoon, maar ik bedoel de wat normalere groente (spinazie, sla, uien, wortels, bietjes enz). En zo lekker uit eigen tuin! Kan me er nu al op verheugen

Volgende week ga ik ook weer binnen zaaien. Op de planning staat:
* aubergines (2 soorten)
* paprika's (8 soorten)
* meloenpeer (voor de zoveelste keer )
* ananaskers (klein)

 

Een zakelijke mededeling:
Momenteel is het erg druk met bestellingen en vragen. Daardoor kan het wat langer duren voordat ik reageer. Ook het versturen van de zaden lukt me niet meer altijd binnen een dag. Al is het streven er wel altijd.

Gelukkig nieuwjaar!

Het kan nog net, toch? Ik wens iedereen een mooi en vruchtbaar 2011 toe!

Kerst 2010

Vrije dagen, lekkere wandelingen in de sneeuw, lekker warm binnen, genieten. Zo zal het bij ons zijn. Ik wens jullie allemaal ook hele fijne Kerstdagen toe!

 

In mijn mailbox kreeg ik onderstaande mail. Voor verdere informatie mag je me mailen, dan stuur ik je mail door naar de organisatie.

 
Wij zijn in oost Letland bezig met een klein bedrijf in sierheesters op te zetten. In de zomer werken we met mensen uit de omgeving van het bedrijf. Na een paar zomers hebben we de mensen beter leren kennen.
 
De crisis is daar hard aangekomen. Gemiddeld levert een werknemer 40 tot 60 procent van zijn loon in. Het leeuwendeel van het Europese geld wordt in de hoofdstad Riga gebruikt om het toerisme te bevorderen. Hoe meer men van de hoofdstad af gaat, hoe armer de bevolking wordt. Dit jaar hebben we het lokale ziekenhuis voorzien van goede bedden, til-apparaten en uniformen.
 
Aan het eind van het jaar gooien veel tuincentra hun groente-, bloemen- en andere zaden vaak weg omdat ze 'over de datum' zijn. Vaak is er nog voldoende kiemkracht aanwezig om het zaad in het komende voorjaar te gebruiken. In Letland hebben de meeste mensen wel een stuk grond die ze gebruiken als groenten- en bloementuin.
Mocht u zaden en/of bollen weggooien, wilt u deze dan sturen naar het onderstaande adres: <gegevens op te vragen @ bustani@live.nl> 
 
Begin mei gaan we weer met auto en aanhanger naar Letland. Het zal geweldig zijn als we de lokale bevolking kunnen voorzien van groenten- en/of bloemenzaden. Sommige Letten bouwen een kleine kas voor tomaten en paprika's. Ook zaden die in een kas moeten opgroeien zijn welkom.

De tuin - weblog

Over mijn moestuin: Mijn moestuin bevindt zich in mijn achtertuin. Daardoor is het eigenlijk een mini-moestuin (klik hier voor een foto)

Over mijn kas: Ook mijn kas staat in mijn achtertuin en is 'mini': 1.40x2.00mtr. Maar door optimaal te gebruik te maken van de kas kan ik er 's zomers veel in kwijt. In mijn kas staan 's zomers aubergine, tomaten, paprika en pepers. In het voor- en najaar gebruik ik de kas ook voor spinazie en sla.

Over mij: Vrouw, dertiger, samenwonend in Flevoland. We hebben vier heerlijke dieren: twee honden en twee katten. Op deze pagina stel ik ze aan je voor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Geen verzendkosten van 12 december t/m 17 december

Iedereen die een bestelling plaatst van meer dan 3 zakjes zaden, betaalt geen verzendkosten in de periode van 12 december t/, 17 december. Je bestelling moet wel uiterlijk 17 december binnen zijn en de betaling uiterlijk 20 december. Deze aanbieding is alleen voor bestellingen naar een Nederlands adres.

Gratis verzendkosten geldt alleen voor de zaden, dus niet voor kiempakketten, aardperen en calendulazalf.  

Donderdag 14 oktober - Opruiming

Zo, dat is lang geleden dat ik een blog heb geschreven! Weer aan het werk, zorgen voor de kleine en genoeg werk in en om huis zorgen ervoor dat ik er weinig aan toe kom om een blog te schrijven. En de moestuin stond al vanaf juni in standje verwaarlozing, dus dat werkt ook niet mee. De laatste dagen ben ik vooral bezig geweest om alles weer op te ruimen en netjes te maken. Ik ben deze dagen vooral in de kas bezig geweest: De paprika's, tomaten en de komkommerachtigen, ze waren allemaal wel klaar met oogsten. Nu ligt er een stapeld groente op het aanrecht dat nog wat moet afrijpen: de laatste paprika's en tomaten. De kiwano's gaan op een mooie schaal, want het duurt nog wel even voordat die helemaal goed rijp is. Voor zover ik begreep kan dat wel februari of maart worden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                      De kiwano in de kas                                               Spinnen in de tuin                                              De litchi-tomaat bloeit nog volop

Zondag 29 augustus

De prijsvraag is open:Klik hier voor de prijsvraag 2010

Woensdag 11 augustus - Druk!

Ik heb het heerlijk druk! Natuurlijk met de kleine meid (inmiddels al 6 weken oud!), maar ook met het weer op orde brengen van de moestuin, het verzamelen van zaden en het oogsten. En ik ben al bezig om alles op orde te krijgen voor de nieuwe zadenlijst. Maar natuurlijk geniet ik ondertussen ook van al het moois dat de tuin weer oplevert. Momenteel staan de goudsbloemen prachtig in bloei, net als de kardoen (een artisjok-achtige, zie foto rechts).

Terwijl de ene tomaat al het loodje legt (Varenbladtomaat), beginnen de stamtomaten nu pas echt goed op gang te komen. De tomaten doen het goed dit jaar en ik vind het heerlijk om van zoveel verschillende soorten te kunnen genieten!

Ook het fruit doet het dit jaar goed! Ik oogst al weken van de aalbessen en de kruisbessen. En er hangt nog steeds veel in, te veel voor mij alleen. Ik hoop dat de vogels snappen dat ze best wat mogen pikken ;-)  Afgelopen week heb ik ook de eerste pruimen kunnen eten. De eerste pruimen zijn gepikt door Keiza... Zij vindt ze in de tuin en eet ze op, met pit en al! De kleine boef

 


                  Perziken                                            Tomatenoogst                                                  Paprika White Bell

Zaterdag 24 juli - Mooie oogst

Na zo'n lange tijd mag er wel weer eens geblogd worden   De moestuin ligt er maar vreemd bij, want ondanks een mooie planning, laat een zwangerschap zich niet plannen. Ik heb een tijdje noodgedwongen op bed moeten doorbrengen, waardoor de moestuin niet goed verzorgd werd. Dit jaar dus geen komkommers, pompoenen en boontjes. Ik ga volgende week nog wat proberen te zaaien, zodat ik in het najaar nog wat boontjes, sla en worteltjes heb.
Wat wel goed gaat is de kas: de tomaten, paprika's en de komkommersoorten doen het geweldig! Ik heb vorige week al een paar Mexicaanse mini-komkommers geoogst. Heerlijk!!! En we eten ook al vanaf eind juni tomaten uit eigen tuin. En de soorten die ik tot nu toe heb geoogst (Garden Pearl en de prijsvraagtomaat) zijn erg lekker. De Prijsvraagtomaat (de oranje op de foto) is heerlijk zoet en de Garden Pearl is gewoon een lekker snoeptomaatje. Die ziet de keuken niet eens ;-)

Onze 'eigen oogst' is ook goed gelukt, al zeg ik het zelf . Het is een meisje geworden en ze is prachtig!

Vrijdag 11 juni - Doperwt, bloeiende radijs en helleboruszaden

Èen titel van een blog waarvan je misschien denkt: Wat heeft dat nou met elkaar te maken. Tsja... eigenlijk niet zoveel, behalve dat het allemaal in mijn tuin staat  

Laat ik beginnen met de doperwt. Vorig jaar heb ik ze ook geprobeerd: Doperwt Marktveroveraar. Volgens Vreeken heerlijk zoet en een enorme oogst. Zoet, ja zeker, maar over die oogst was ik vorig jaar nog niet zo zeker. Ik had ze toen veel te vroeg gezaaid, eind januari. Ik had toen gehoopt dat het een zachte winter zou worden, maar helaas. Uiteindelijk heb ik toen een paar doperwten kunnen proeven en zelfs zonder ze te brereiden moest ik Vreeken wel gelijk geven: Wat een zoete lekkernij!!!
Dit jaar dus in de herkansing. Half maart gezaaid en hoewel ze traag beginnen, gaan ze nu als een tierelier! De planten zitten vol met peulen en bij sommige peulen zijn de aanzetten van de doperwten al zichtbaar. Ik verheug me al helemaal op de zoete doperwten. Het is ook voor het eerst dat ik echt verse doperwten uit de tuin zal hebben. En ik heb er nu al zin in!

De bloeiende radijs.... Vorig jaar heb ik zaad gewonnen van de roze radijs Pink Beauty. Een vreselijk intensief werk en ik had mezelf beloofd om nooit meer radijs door te laten schieten. En toch... zie hier: bloeiende radijs. Maar in dit geval is het nodig! Deze radijs is de zogenaamde slangenradijs of ook wel rattenstaartjes genoemd. Ik heb de zaden gekregen van Doortje (nogmaals dank!) en vorig jaar is het niks meer geworden met de zaaisels, maar dit jaar gaat het lukken met deze slangenradijs. Deze radijssoort wordt speciaal gekweekt voor de eetbare hauwtjes (soort peultjes) die ontstaan na de bloei.


En dan de helleboruszaden: Ik heb ze vandaag geoogst en precies op tijd, zag ik! Veel bloemen waren al helemaal of gedeeltelijk open. Toch heb ik er nog een flink aantal kunnen opvangen. In verband met de specifieke zaai-eigenschappen zijn deze zaden (ondanks sluiting van de webwinkel) te bestellen.
Zaaien van Helleborus: Het is belangrijk dat het zaad vers gezaaid wordt. Doe je dit niet, dan kan het zaad in een soort winterrust gaan en kan het jaren duren voordat het zaad kiemt. De beste tijd om te zaaien is vanaf het moment dat de zaden loskomen van de plant tot begin augustus. Zaaien doe je het beste in wat zanderige grond.
Ik heb witte, roze en paarse Helleborus in de tuin staan. Ik heb de zaden uit de paarse en donkerroze Helleborus gehaald. Door kruisbestuiving kunnen de zaailingen ook witte of lichtroze bloemen geven. (20 zaden per zakje, €0,50 per zakje)

De komende weken kan ik door persoonlijke omstandigheden (alleen maar leuke hoor!) niet beloven dat ik nog wekelijks een blog zal schrijven.

Vrijdag 4 juni - Links onder de aandacht (3)

De derde blog over interessante linkjes. Vandaag breng ik twee uiteenlopende websites onder de aandacht.

De eerste link die ik onder de aandacht wil brengen is de website van De Tuinen van Appeltern. En hoewel de website al leuk is om te bekijken, is het een park waar eigenlijk elke tuinliefhebber minstens 1x in zijn leven moet zijn geweest. Wij zijn vorig jaar in juni naar De Tuinen van Appeltern geweest. We hebben onze ogen uitgekeken. De voorbeeldtuinen ademen allemaal een andere sfeer uit. Het is een park waar ik het liefst wel jaarlijks naar toe zou willen gaan. Maar er zijn ook nog zoveel andere tuinen of parken waar ik heen zou willen. Tips voor voorbeeldtuinen mag je mailen naar: bustani@live.nl

De foto's tonen een deel van een voorbeeldtuin die bij mij erg in de smaak viel!

De tweede link die ik wil geven is naar een fotoblog van een moestuin. Ik vind het prachtig om te zien hoe anderen tuinieren, wat hun successen zijn en met welke vragen ze kampen. Deze blogger legt, naar mijn mening, het moestuingebeuren in leuke, korte blogjes weer samen met mooie foto's.

Vrijdag 28 mei - Alles gaat zijn gangetje

Zoals de titel al doet vermoeden: alles gaat zijn gangetje. De siertuin wordt steeds mooier en mooier. En de moestuin gaat ook gewoon goed. Met dit weer groeit alles gestaag door. De sla en radijs gaat echt lekker! Twee keer per week kunnen we een lekkere salade eten. En elke keer als ik er tomaten bijdoe, dan vind ik het zo jammer dat ze nog niet uit eigen tuin komen! Maar dat zal nog wel tot zijn minst half juni duren, denk ik. Misschien nog wel later zelfs (ondanks de vroege zaai). 

Ik ben ondertussen al bezig met de voorbereidingen van de nieuwe zadenlijst en ik hoop zo dat er een goede oogst komt van alle lekkere dingen uit de tuin! Dan wordt het een prachtige lijst met de 'gewone' groente maar ook met kiwano, meloenpeer, litchi-tomaat, citroenkomkommer, watermeloen en natuurlijk de Mexicaanse komkommer.  De planten doen het vooralsnog goed, dus laat de zomer en de oogst maar komen!

Foto's van de sier- en moestuin:

Vrijdag 21 mei - Wat een verademing!

Wat een verademing! Ik bedoel het weer van de afgelopen dagen. Eindelijk eens wat zon in de tuin en op mijn gezicht. Gisteravond hebben we weer gezellig lekker lang buiten kunnen zitten. Oké, wel met een terrasverwarmer, MAAR wel lekker buiten

De siertuin ligt er prachtig bij. De sieruien staan op knappen, net als de pioenrozen. Waarschijnlijk zal ik daar volgende week mooie plaatjes van kunnen schieten. En ik heb de eerste clematis ook al kunnen bewonderen. Vorig jaar hebben we best veel nieuwe clematissen gekocht, maar er is er maar ééntje die het nu goed doet. De rest hebben we helaas moeten vervangen. Dus dit jaar nog wel clematissen, maar ik vind dat toch wel zonde. Ze hadden nu al lekker groot kunnen zijn en we hadden ze heel specifiek uitgezocht op kleur.

In de moestuin gaat het goed, al vind ik dat de doperwten niet echt opschieten. De radijsjes vliegen bijna de grond uit (zie foto) en de sla schiet ook lekker op. En jawel... de eerste vrucht(beginselen) van de tomaat en de paprika!!!


Zo lijkt het wel alsof het allemaal helemaal geweldig gaat, maar ook in mijn tuin mislukt er wel eens wat. De Mexicaanse mini-komkommer die ik buiten had geplant is opgegeten door slakken. En ik ben ook bang dat ik de courgette toch te plotseling in vollegrond heb gezet (zie foto). Gelukkig heb ik daar nog wel een plant van opgekweekt, maar de andere plant heb ik al min of meer toegezegd aan een liefhebber. Maar goed, we zullen zien of deze Black Beauty het overleefd.

Geniet van de mooie dagen en tot volgende week!
 
    Courgette Black Beauty (zou hij het redden?)            Boven: Sla Appia en Krulsla Lolla Bionda           Onder: Romeinse mini-bindsla en IJsbergsla Saladin

Donderdag 13 mei - Brrrr.... wat koud!

Tsjonge jonge... wat een kou! Met dagtemperaturen die ook nauwelijks de 10gr raken is het dit jaar wel extreem koud! De planten in de kas vinden het in elk geval ook niet leuk. Enkele tomatenplanten hebben wat verkleuringen in het blad, maar de meeste tomatenplanten zien er nog gezond en groen uit. Ook de andere planten staan er goed bij, maar de groeispurt en de bloei kan pas goed doorzetten als ook het zonnetje op de kas schijnt.
De sla en de radijsjes doen het best goed bij deze temperaturen en de nodige nattigheid, dus gelukkig toch nog een voordeel .

Gelukkig doet de siertuin het wel heel erg goed en heb ik vandaag mooie plaatjes kunnen schieten:

,/embed>

Vrijdag 7 mei - Linkjesdag (2)

Vandaag de tweede blog met links die volgens mij de aandacht verdienen. Als eerste wil ik onder de aandacht brengen: http://www.denieuwetuin.be/. De website van moestuiniergoeroe Peter Bauwens en zijn vrouw Kathelijne Thiers. Zelf ben ik fan van zijn website en van zijn prachtige boeken. En ook over de levering en kiemkracht van de zaden ben ik erg tevreden. In februari heb ik een bestelling gedaan, die binnen 3 dagen al binnen was! En dat van België naar Nederland.

Sinds een paar weken is de website weer helemaal vernieuwd met nieuwe soorten en nieuwe plaatjes. De website ziet er op het eerste oog misschien wat onoverzichtelijk uit en dat is hij ook. Mijn advies is: ga er een uurtje voor zitten en begin bij de eerste bladzijde en klik steeds op ‘volgende’. Zo weet je zeker dat je niets overslaat van deze geweldige zadenwebsite!

En mocht je nog in de gelegenheid zijn: In mei zijn er nog enkele open dagen, waar je tomatenplanten, pompoenplanten en andere eenjarige kunt kopen.

 

 

De tweede tip die ik heb is het forum Landleven. Op dit (nieuwe) forum is er ruimte voor Landleven in de breedste zin van het woord. Ik zou zeggen: blader eens door het forum en meld je aan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

 

Vrijdag 30 april - Eerste bloemtros!

Het is zo mooi om te zien hoe de planten zich nu dagelijks ontwikkelen! De ene dag zie je bloemen in de knop, de volgende dag is de bloem al uitgekomen. In de siertuin lopen de leibomen al weer uit en zie ik de eerste irissen al in de knop zitten.

In de moestuin gaat het allemaal heel erg goed. En dat is ook niet gek met de temperaturen van de laatste week! Afgelopen week ben ik regelmatig even bezig geweest om de tomaten- en paprikaplanten in een grotere (soms definitieve) pot te zetten.  De ananaskers is al zo groot, dat ik haar buiten heb geplant. Net als de litchi-tomaat. In de litchitomaat zit ook al een bloemknop, dus om nu nog langer te wachten om buiten uit te planten vind ik niet nodig. Nu krijgt ze de ruimte om helemaal in bloei te komen. De stekels aan de plant worden trouwens wel venijniger!
Ook de Mexicaanse mini-komkommer heeft al een plekje buiten gekregen. De planten waren al groot en stevig en staan al twee weken dag en nacht in de kas. De weersvoorspelling tot 12 mei ziet er goed uit, qua nachttemperaturen. Het blijven (sub)tropische planten, dus vorstgevoelig, maar die gok neem ik maar.

 
         1 en 2: Ananaskers, 3: litchitomaat                                                                    Eerste bloemtros Prijsvraagtomaat


En dat het allemaal zo goed gaat, is ook te merken aan de oogst. Deze week hebben we al weer twee keer uit de tuin kunnen eten. En dat is toch wel weer lekker na een paar maanden ‘supermarktgroente’
Oogst deze week:
* Voor 2 personen gele snijsla
* 1 kropje bindsla
* 1 portie rabarber
* 1 portie spinazie

Rechts zie je de litchitomaat. De bloemknop zie je al zitten. Ik ben benieuwd wat voor kleur bloem er aan deze soort zit. Zodra ik het weet, laat ik het jullie natuurlijk ook weten :-D

Als je de foto in het groot bekijkt, dan zie je ook duidelijk de stekels zitten:
klik op de link voor de grote foto en dan nog een keer klikken op de foto voor een groter beeld)

Zaterdag 24 april - Wat een pracht!

Wat een pracht, die mooie bloesem van de perzik en van de pruim. De appels en peren zijn nog niet zover, maar de perzik staat momenteel volledig in bloei. 

Afgelopen nacht hebben we voorlopig de laatste koude nacht gehad, dus de tomaten- en paprikaplanten gaan morgen in hun definitieve pot. Leuk nieuwtje over de tomatenplanten: de prijsvraagtomaat heeft al een bloementrosje! Nog niet in bloei, maar ik zie de bloementros al zitten. Dus het wordt echt tijd dat de plant een grotere pot krijgt, zodat hij helemaal los kan gaan met bloei en vruchtgroei.

Vorige week heb ik de komkommers, courgette en watermeloen gezaaid. Er zit nog wat verstopt onder de grond, maar er is in elk geval van alle soorten minstens 2 zaden ontkiemd. Een goede opkomst, maar dat ben ik ook wel gewend van de courgettes en komkommers.

Volgende week gaan de bloemen de grond in. Vind ik toch wel spannend, want normaal gesproken zaai ik altijd voor, maar door gebrek aan ruimte (ja, nu al  zaai ik de bloemen direct in vollegrond.

In volle grond gaat het allemaal erg goed, er komt zelfs een verrassing uit de grond! Ik heb vorig jaar een paar plantjes van de cardoen gekregen. Ze schijnen wel beter winterhard te zijn dan de artisjok, maar dat hij voor langere tijd -17 zou doorstaan, had ik niet verwacht! De cardoen komt dus voorzichtig aan weer op. De bloemen van de cardoen schijnen erg mooi te zijn.

Voorlopig is het nog even genieten van de bloesems en andere voorjaarsbloeiers ;-)


En voor wie deze week al eerder op de website heeft gekeken: Ik heb er een pagina bijgemaakt. Ik heb afgelopen zondag gekokkereld met aardbeien. En ik vond het zo heerlijk dat ik het anderen eigenlijk niet wil onthouden. Ik heb een (maaltijd)salade gemaakt van sla met aardbeien en brie. En als toetje heb ik een crumble gemaakt van aardbeien en rabarber. Op de pagina Recepten vind je de beschrijving van deze twee gerechten en nog meer. De bedoeling is dat ik toch ook regelmatig daar een nieuw recept toevoeg.

Maandag 19 april - Geen zon, toch lekker bruin ;-)

Hij moet met spoed weg: mijn zonnehemel: http://link.marktplaats.nl/340104824. Vorig jaar net nieuwe lampen in gekocht, maar dus nog niet gebruikt (wel getest en ze doen het goed!). En ik kan hem iedereen aanraden!

Vrijdag 16 april - Hoedjes uit de kast


En het blijft maar mooi weer! De nachten zijn nog net wat te koud om de zaailingen ook ’s nachts in de kas te houden, maar vanaf maandag blijven de grootste tomatenplanten ook ’s nachts in de kas.

Om een indruk te geven wat ik in april zaai, volgt hier weer een mooi overzichtje:

En ik ben al bezig geweest met het zaaien van de courgette, komkommer, kiwano en watermeloen. Het was gister een goede dag om bezig te zijn met de vruchtgewassen. Dus behalve zaaien, heb ik ook alle planten verspeend, die dat nodig hadden. De tomaten en paprika’s hebben wat voeding gekregen (Osmocote) en de doperwten heb ik buiten uitgeplant.

En eerder deze week heb ik de ‘hoedjes’ uit de kast getoverd. Deze hoedjes zijn bedoeld om jonge plantjes te beschermen tegen belagers zoals slakken en vogels. En daarnaast geven de hoedjes een ‘kas’-effect, waardoor ze sneller zullen groeien. Ik heb de sla uitgeplant en de hoedjes erop geplaatst. Tegen de slakken helpt het in elk geval, want die hebben er nog niet aangezeten. Of het ook sneller gaat, dat is nog even afwachten!

En natuurlijk geniet ik ook van de tuin, net als onze kat trouwens

 

Vrijdag 9 april - Update


Het wordt wel weer eens tijd voor een update vanuit de tuin en van de zaaisels binnenshuis.

Binnenshuis gaat het wisselend. De paprika’s gaan geweldig. Er zijn zelfs al plantjes die bloemetjes willen gaan vormen! Ik haal ze er voorlopig nog uit: eerst maar eens volwassen worden .

Over de tomaten vertelde ik eerder al dat ik enkele soorten heb die niet of heel moeilijk kiemen. Ik heb een nieuw overzicht gemaakt, waarop je kunt zien wat er wel is ontkiemd en wat niet. Ik ben wel heel blij dat er toch een kiempje is opgekomen van de paprikatomaat Striped Cavern en de Banana Cream. Het is natuurlijk nog wel even afwachten wat de planten gaat doen. Maar ik heb er wel vertrouwen in!

De twee planten van de prijsvraagtomaat gaan heel erg goed! Als de temperatuur ’s nachts nog wat omhoog gaat, dan gaan ze verhuizen naar een grote pot in de kas. Wat heb ik binnen dan nog staan… Oh ja, de ananaskers, meloenpeer, passievrucht en de Mexicaanse mini-komkommer. Het zijn allemaal wat trage groeiers, maar ze doen het uitstekend!

En dan buiten: Jaaaahhhhhh, de radijsjes komen op! (ook de zelf geoogste zaden doen het goed!). En behalve de radijsjes heb ik nog een leuke verrassing kunnen ontdekken. Vorig jaar heb ik 4 kardoenplanten geplant. Ze zijn niet winterhard, maar ik geloof toch echt dat eentje het overleefd heeft. En dat zou mooi zijn, want dit jaar komt de bloem erin. En dat schijnt prachtig te zijn!

In de kas gaat het ook lekker: kijk naar de foto’s…. Do I need to say more?

 

 

Twee nieuwtjes: Ik heb nu ook Taugéboontjes in de zadenlijst en er is een geweldig nieuw programma op BBC2: The Edible Garden, woensdags om 21.00uur.
De eerste aflevering is terug te zien via: http://www.zshare.net/video/74732977b5048bc7

Donderdag 1 april - Linke donderdag & Vrolijk Pasen (1)

Het eerste link(j)e weblogje! Er zijn twee websites die ik graag bij jullie onder de aandacht breng. 

De eerste is Uitgeverij Snor. Als je een kijkje neemt op de website dan zie je al dat dit geen ‘gewone’ uitgeverij is. Als je de boekwinkel binnenstapt zie je een paar aan eten gerelateerde boeken staan, zoals het Broodtrommelboek, Soepkalender en Zelf Geoogst. En laat ik nou het laatst genoemde boek thuis al hebben liggen!

Het boek Zelf Geoogst is geschreven door Marian Flint en is een combinatie van een moestuinboek en een kookboek. In het boek worden 10 gemakkelijk te telen groentesoorten beschreven en er staan heerlijke recepten bij. En behalve dat het een goed boek is voor de beginnende en kleine moestuinierder ziet het boek er ook gewoon leuk en aantrekkelijk uit!

Het boek is trouwens bestelbaar via Uitgeverij Snor, via Bol.com en ik denk dat het ook wel via de reguliere boekhandel te bestellen is (prijs: €14,95). En mocht je het boek in je handen hebben, kijk dan ook even achterin bij ‘Met dank aan…’. Daar sta ik bij!  

De tweede link die ik je graag geef is de link van een 'natuurlijke' weblog, die voorzien wordt van prachtige fotografie: De tuin van Jalos. Neem eens een kijkje op de site en geniet van alle pracht van de tuin van Jalos.


En dan tot slot wens ik iedereen alvast goede Paasdagen toe!
*foto's verwijderd*

Donderdag 25 maart - Echt lente!

Heerlijk toch, dit voorjaarsweer? Ik heb al enkele keren in de tuin geluncht en geluisterd/gekeken naar de vogeltjes onder het genot van een heerlijk kopje cappuccino . Ook vandaag heb ik al lekker buiten gezeten met een kopje thee. In de tuin kun je zien dat de planten de grond uitschieten. Ze hebben lang op het voorjaar moeten wachten!

In de kas gaat het goed: veldsla, snijsla en spinazie gaan geweldig goed. De doperwten kiemen, en steken net hun kopje boven de grond. In de moestuin heb ik deze week de uien, worteltjes, radijs, lente-ui en prei gezaaid. Ik zaai deze soorten altijd direct in vollegrond. Ik zaai wel heel dun, waardoor ik later in het seizoen niet hoef uit te dunnen.  

                               Gele snijsla (kas)                                                      doperwten (kas)                                                    wortel, ui enz. buiten

Binnenshuis gaat het wat zo-zo. Had ik vorig jaar nog problemen met de ontkieming van de paprika’s. Dit jaar zorgen de tomatenzaden voor de nodige zorgen. Ik heb afgelopen weekend een aantal soorten weer opnieuw gezaaid: Striped Cavern, Banana Cream en Pendulina Yellow heb ik opnieuw gezaaid. En omdat ik het leuk vind om bij te houden hoe het gaat met de ontkieming, hou ik een mooi schemaatje bij. Voor wie het interessant vindt: Hier staat het schema.

Alle paprika’s heb ik verspeend en staan in hun potjes waar ze tot mei in moeten blijven staan. Ze zijn ook al verhuisd naar een wat koelere ruimte, zodat ze toch doorgroeien, maar ook direct wat steviger worden. Ook de twee prijsvraagtomatenplanten (mooi woord ) staan bij de paprika’s. Ik heb de struiktomaatjes vroeg gezaaid en na een lange kiemperiode (bijna 3 weken) doen ze het nu ook goed.

                                        Paprika's                                                                                                                    Prijsvraagtomaat

Nog een tip: Aankomend weekend is het weer Kom-in-de-kas-weekend. Het hele weekend openen tuinders hun (kas)deuren: http://www.komindekas.nl/

Woensdag 17 maart - Woordeloze lente-woensdag

 

Vrijdag 12 maart - Eén druk op de knop

Als je meer dan 5 soorten zaden hebt, dan weet je het al: het is een hele organisatie, die zaden! Waar laat je ze? Hoe zorg ik ervoor dat ik niks vergeet te zaaien als het moet? 'Vroeger' gooide ik altijd alles in een schoenendoos en toen overkwam het me wel eens dat ik ineens weer een zakje vond en dacht, dat is leuk om te zaaien! Maar dan was ik natuurlijk veel te laat...
Sinds de website heb ik het enigszins geordend, maar sinds deze week is het helemaal netjes en goed! We hebben een nieuwe printer en de nieuwe printer kan ook etiketjes printen! Schreef ik vroeger alle etiketjes met de hand, nu is het één druk op de knop en klaar is Kees! Wat een zaligheid! Het was al leuk om pakketjes klaar te maken, maar nu is het dus nòg leuker
En mag ik je dan nu voorstellen aan: mijn organisatieEn ik had het echt heel erg leuk gevonden als ik hier een stukje had kunnen schrijven over mijn tomatenkiempjes, maar helaas... Nog niks boven de grond!

Vrijdag 5 maart - Plannen en ontwikkelingen

En dan is het opeens al weer maart! Wat gaat het alweer snel! Jammer dat het weer niet zo meewerkt. Dit weekend wordt er ook al weer behoorlijk strenge vorst voorspeld. Ik hoop toch echt dat het daarna langzaam weer wat beter wordt!

PLANNEN
Dit zijn mijn zaaiplannen voor volgende week:

 
Veel struikjes en ook veel cherrytomaatjes. Ik twijfel ook nog of ik de Chocolate dan nog een keer ga zaaien of de Moneymaker. Allebei geven ze een grote opbrengst met heerlijke vruchten. Ik ga in de loop van volgende week zaaien, dus ik heb nog even om na te denken! Ik ben heel erg benieuwd naar de soorten die ik heb uitgezocht voor dit jaar! Allemaal hebben ze wel iets bijzonders.
De passievrucht leek in eerste instantie goed door de vorst te zijn gekomen, maar sinds een week vallen de blaadjes... Lijkt me niet echt een goed teken! Dus voor de zekerheid worden die deze week ook meegezaaid.

ONTWIKKELINGEN
Met de paprikazaailingen gaat het goed! Ik heb ze al verspeend. Links zie de plantjes die ik ga houden en rechts de plantjes die ik weg ga geven.
De aubergines heb ik opgegeven... ze ontkiemen gewoon niet! De meloenpeer, ananaskers en de paprika's gaan ook goed, dus eigenlijk heb ik niet zo te klagen

 

 

Vrijdag 26 februari - In de tuin!

Terwijl ik dit typ, schijnt het zonnetje heerlijk de woonkamer binnen. Ik vind het echt heerlijk dat het deze week eindelijk eens wat zachter weer is geworden!
En met het zachtere weer begint het ook weer wat meer te kriebelen om de tuin in te gaan. Vandaag heb ik het aardbeibed opgeruimd. Het zag er niet uit!

Aardbeibed VOOR                                                                      Aardbeibed NA

 

Dat ruimt wel lekker op, toch?

Vrijdag 19 februari - Kiemen

Nee, geen blog over mijn paprika- en auberginekiemen, maar over kiemgroente. Ik heb een tijdje terug een kiemmix gekocht, maar door ziekte was ik er nog niet aan toe gekomen om hem zelf eens te proberen. En deze week dacht ik: laat ik weer eens lekker gaan kiemen! De kiemmix is een mix met alfalfazaad, linzen, fenegriek en daikonzaad.  Ik heb een eetlepel genomen, ongeveer 7 gram, zodat ik alle zaden erin had zitten ;-)

Na een paar dagen merkte ik toch al wel weer dat 7 gram in een keer toch echt teveel is om te laten ontkiemen. Het jampotje zit dan zo vol met kiemen dat het spoelen steeds lastiger wordt. 's Zomers neem ik vaak een theelepeltje alfalfa en dat geeft toch een wat gemakkelijkere hoeveelheid dan een eetlepel, merk ik nu. Dus werd het ook tijd voor groter materiaal. Alle kiemen heb ik in een pan gedaan. De zaadhulzen drijven dan mooi boven en kun je gemakkelijk weghalen. Opeten kan ook, hoor, maar als het dan toch zo drijft, dan haal ik ze net zo lief weg .

Goed spoelen en spoelen en dan is het klaar voor gebruik. Ik heb het nog even gewogen, omdat ik wel benieuwd was hoeveel kiemgroente ik nu heb van 7 gram zaden: 47gram!

En dan mijn lunch gistermiddag (jammer dat de tomaat nog niet van eigen kweek is ;-)) En de smaak: een lekkere mix!

Zelf ook kiemgroente kweken? Lees ook de pagina over kiem- en spruitgroente.
Ik bied twee pakketten aan, waarmee je snel kunt beginnen met het kweken van kiemgroente.
- Starterspakket: kaasdoek (ongeveer 17x 17cm), €2,00 inclusief verzendkosten in NL (1 postzegel)
- Compleet pakket: kaasdoek (ongeveer 17x17cm), elastiekje (zonder ijzerstaafje), 7 gram luzerneklaver en 7 gram kiemmix, €3,75 inclusief verzendkosten in NL 
  (2 postzegels) 
 

In de zadenlijst vind je ook de twee soorten kiemgroente:
- Alfalfa / Luzerneklaver:
Van luzerneklaver kun je zelf alfalfa oogsten. In een zakje zit ongeveer 15 gram, wat voldoende is voor ongeveer 4x  oogsten. Let 
  op: in verband met het gewicht van de zaden, kost een zakje €1,- inclusief verzendkosten (in Nederland).
- Kiemmix:
Deze kiemmix bevat kiemzaden zoals alfalfazaad, linzen, fenegriek en daikonzaad. In een zakje zit ongeveer 15 gram, wat voldoende is voor
   ongeveer 4x oogsten. Let op: in verband met het gewicht van de zaden, kost een zakje €1,- inclusief verzendkosten (in Nederland).

Vrijdag 12 februari - Recept met aardperen

Een tijdje terug had ik teveel aardperen geoogst. Gelukkig kwam een vriendin langs, die best een keertje aardpeer wilde proberen. Samen hebben we een lekker recept uitgezocht. Ze heeft de helft van de ingrediënten van ons gekregen en de rest heeft ze onderweg naar huis gehaald. Ze had beloofd om een klein beetje voor me te bewaren, maar ik denk dat de aardperencurry te lekker was  (ik heb namelijk niks gezien!). Wel heeft ze een mooie fotoreportage gemaakt van de maaltijd.

Het recept: Aardpeer-wortel-curry met kip (2 personen)
* 25g boter
* 1 ui (in parten)
* 2 kipfilet (in blokjes)
* 250gram aardpeer (topinamboer, in stukjes van 3cm)
* 100gram (winter)wortel, geschild in stukjes van 3cm)
* 1 teentje knoflook
* 1cm geraspte gemberwortel
* 1 eetlepel hete kerrie-poeder
* 1 eetlepel kurkuma
* 25gram bloem
* halve liter kippenbouillon
* 1dl kokosmelk
* 1 eetlepel grofgesneden selderij
* zout, peper


Bereidingswijze
* Verhit 15g boter in een ruime pan en bak hierin de ui met de kip   (foto 2)
* Schep het mengsel uit de pan en hou het apart.
* Verhit 10g boter en bak hierin de topinamboer en wortel op zacht vuur in 5 min.lichtbruin. (foto 3)
* Voeg de knoflook,gember,curry en kurkuma toe en bak alles nog 1 min.  
* Voeg het kipmengsel toe en roer de bloem door het mengsel.     (foto 4)
* Bak het geheel al roerend nog 1 min.en schenk de bouillon en kokosmelk erbij.       (foto 5 en 6)
* Breng het geheel al roerend aan de kook, zodat de saus licht gaat binden.
* Laat de curry onder regelmatig roeren 10 min.zachtjes koken tot de wortel,topinamboer en kip gaar zijn.
* Breng de curry op smaak met zout en peper en bestrooi met de selderij.

Serveer met Pandanrijst.

Een foto-reportage:

 
                   Afwegen aardperen                                       wortel en kip bakken                                       aardpeer en wortel bakken

                    Voeg alle ingrediënten samen                        bouillon toevoegen                                                kokosmelk toevoegen                 

Vrijdag 5 februari - En hier word ik nou blij van!

Moet ik nog meer zeggen?

 

Fijn weekend!

Vrijdag 29 januari - Eerste kiempjes!

Vroeg, ik weet het, maar het was niet het plan! Ik was eigenlijk van plan om alleen de meloenpeer te zaaien. Vorig jaar heb ik die in februari gezaaid en ik vond dat de vruchtvorming te laat in het seizoen op gang kwam. Dus nu maar in januari. Maar toen keek ik naar de grote verwarmde propagator en het kleine zaaitraytje... Nee, dat is toch zonde om dat ding 24 uur per dag aan te hebben voor alleen de meloenperen. Dus heb ik ook maar alle paprika's en aubergines gezaaid, die ik voor dit jaar half februari op de planning had staan. En omdat ik dan toch bezig was, heb ik ook maar direct de ananaskers gezaaid     In mijn weblog van 14 januari staat welke soorten ik gezaaid heb.
En wat een feest! Er zijn al kiempjes te zien!  Deze foto is het duidelijkst, maar ze zijn te zien, toch? 

En, omdat het vorig jaar zo goed bevallen was met de vroege Tiny Tim, heb ik dit jaar ook een struiiktomaatje extra vroeg gezaaid. Ik weet welke soort het is, maar dat houd ik nog even geheim, omdat deze tomaat mee gaat voor de Prijsvraag 2010!

Ben je geïnteresseerd in aardperen? Stuur me dan een mailtje, want ik ga nog wel een paar keer oogsten dit jaar. Als ik de aardperen geoogst heb en ik heb er genoeg om ook te versturen, dan krijg je van mij een seintje.

 

 

title

Click to add text, images, and other content

dinsdag 19 januari - Aardpeer knollen te koop!

Aardperen (of topinamboer) zijn eetbare knollen. Ik heb ze vandaag (19-1) geoogst en moeten uiterlijk donderdag (21-1) de deur uit: Dus voor de snelle beslissers!
Kosten: €7,50 voor 5 knollen (inclusief verzendkosten in NL). De aardperen worden verzonden met pakketpost, vandaar de hoge kosten.

De knollen stop je (na ontvangst) in de grond. In het voorjaar lopen de knollen uit en komen er zonnebloemachtige planten uit. De planten worden zo'n 3meter hoog. Ze hebben wel ondersteuning nodig! In november, na de eerste nachtvorst, kun je de aardpeer oogsten en kom je tot de ontdekking dat dat ene knolletje heel veel nieuwe aardperen heeft gevormd. De foto laat de oogst zien van wat ooit een aardpeer was. Na het oogsten moet je de aardperen zo snel mogelijk verwerken. Oogst dus alleen wat je nodig hebt.
Poot wel weer een paar aardperen na het oogsten, dan heb je het komende jaar gegarandeerd weer nieuwe aardperen.

Donderdag 14 januari - Plannen

Ik moet alles nog klaarzetten (zaaitrays, zaaigrond), maar komende week ga ik al weer beginnen met zaaien. Mijn plannen voor dit jaar zijn toch al weer groter dan ik eigenlijk had gedacht. En met groter bedoel ik eigenlijk 'meer'. Er zal hier en daar nog wel gesneden worden in de hoeveelheid, maar dat zie ik in april/mei wel weer. Eerst moet alles maar gezaaid worden en goed ontkiemen!

Over het ontkiemen maak ik me niet zoveel zorgen: ik heb een verwarmde propagator gekocht in het najaar. Ik verwacht dan ook dat de opkomst van de paprika's, aubergines en de meloenperen dit jaar gemakkelijker gaan.

Mijn zaai-overzicht voor de maanden januari en februari:

De meloenpeerzaden probeer ik eerst 'gewoon' te zaaien. 6 zaden in een zaaitray en dan kijken wat er opkomt. Mocht dat niet goed gaan, dan zal ik de meloenpeerzaden net als de ananaskers (de grote dit keer) zaaien met de DENO-zaaimethode.

De DENO-zaaimethode noemen ze ook wel eens het 'zaaien-in-een-zakje'-methode. Het is niet zo heel erg ingewikkeld en is vooral handig toe te passen als je van een soort maar weinig zaden hebt. En wat ik dan ook wel weer leuk vind bij de grotere zaden, je ziet meer van het kiemingsproces.

Hoe gaat het DENO-zaaien in zijn werk?

Benodigdheden:
* (dunne) koffiefilter of witte papieren zakdoek
* boterhamzakje
* plantenspuit
* zaden
* watervaste label

En nu?
* Vouw de papieren zakdoek/koffiefilter 1x dubbel. Gebruik het liefst witte koffiefilters, omdat daar gemakkelijk licht doorkomt en dat bevordert de groei van de kiem.
* Maak de zakdoek of filter nat met een plantenspuit.
* Leg een centimeter van de vouw je zaden met genoeg tussenruimte neer.
* Vouw de zakdoek/filter zodanig dat de zaden er niet uit kunnen vallen.
* Stop de zakdoek/filter in een boterhamzakje.
* Ik blaas het boterhamzakje altijd een beetje op, zodat er lucht in het zakje zit. Vervolgens doe ik er voorzichtig een knoop in, maar trek die niet strak aan, want er moet steeds verse lucht bij kunnen komen.
* Zet het zakje op een lichte en warme plaats. Zelf zet ik de zaden op de vensterbank voor een raam op het zuiden. Door de plek en de manier van verpakken wordt het heel erg warm in het zakje waardoor je goede omstandigheden hebt, waarbij ook moeilijke kiemers ontkiemen.
* Vergeet niet het labeltje bij de zaden te steken: Ik maak vaak even snel van een stukje papier met plakband een watervast labeltje.
* Na een paar dagen kun je kijken of de zaden al ontkiemen.
* Als de zaden ontkiemd zijn en een duidelkijk worteltje en kiempje hebben, dan kun je ze voorzichtig overbrengen naar een potje met grond.
* Leg de kiem voorzichtig op de potgrond. Goed sproeien met water. Vullen met een laagje potgrond en dan vochtig houden. Binnen een paar dagen zal het kiempje
   boven de grond uitsteken.

Ik zal kijken of ik binnenkort een paar foto's van het DENO-zaaien kan maken.

title

Click to add text, images, and other content

NAAR BOVEN                                                                                                                                                                   NAAR BENEDEN

Dinsdag 5 januari - Proost... op een mooie oogst!

En bij ons gaat dat zeker lukken. Waren we eerder nog op zoek naar uitbreiding van onze tuin, in de vorm van een 'echte' volkstuin, hebben we die helaas moeten afzeggen. Maar uitbreiding komt er zeker! Onze oogst bestaat dit jaar uit een mooi kindje!
Dat was eigenlijk ook de reden dat ik niet meer heel actief deze weblog bij kon houden. Ik heb al vanaf het begin van de zwangerschap last van overgeven. Op het internet rondzwerven leidde en leidt trouwens nog steeds tot overgeven. Ik zal het de komende tijd dus wel proberen, maar beloven kan ik het niet. Er moeten namelijk ook andere dingen gebeuren op 'het net'. Nu er een kindje op komst is, moet ik toch echt opruiming houden. Met als inspiratie Mama Muis en het bol.com-avontuur (http://totootje-trug.blogspot.com/), ben ik ook aan het verkopen geslagen. En ik wil er echt vanaf: dus op bol.com vind je mijn boeken, maar ook op marktplaats en mijn versgebakken (tijdelijke) website: http://www.boekenparadijs.webs.com/. Ik kan natuurlijk niet de hele dag op het internet bezig om mijn boeken online te zetten, maar er is een begin.

Dus... pak er een borreltje/wijntje/biertje/colaatje/theetje* bij en zoek op je gemak wat leuks uit. Het geld komt waarschijnlijk allemaal ten goede aan de nieuwe spruit, maar dat zal geen verrassing zijn!
* omcirkel uw keuze.

 Dan nog een 'huishoudelijke mededeling': De titel van deze pagina gaat binnenkort veranderen in: www.bustani.webs.com/detuinweblog. (voor alle linkers onder ons)

Donderdag 12 november - Feestje

Een hele tijd terug zijn wij naar de Orchideeënhoeve geweest. Niet omdat we genoeg hadden van onze eigen tuin, maar om foto's te maken. De foto's waren bedoeld voor een cadeau. Ik kon ze natuurlijk moeilijk op de site zetten, ook al was ik zo trots als een pauw. We hebben namelijk prachtige foto's van ons tweetjes laten maken. We hadden een top-fotograaf en de omgeving van de Orchideeënhoeve was ook prachtig. Het heeft ons wel verrast hoe mooi de tuinen en de vlindervallei zijn. Zeker de tropische tuin sprak ons erg aan om foto's te maken.

 


Mocht je na de foto's geinteressseerd zijn in een bezoekje aan de Orchideeënhoeve: Het is zeker de moeite waard! De Orchideeënhoeve ligt in de Noordoostpolder, vlakbij Emmeloord.

Vrijdag 30 oktober - Het aroma ...

Het aroma komt je tegemoet, zodra je de kahas open doet! Nee, geen vies verhaal, maar de overheerlijke geur van zoete, rijpe meloen. De meloen Charentais is toch nog aan het afrijpen. Dat komt vast door de redelijk hoge temperaturen van de afgelopen week. Met het zonnetje op de kas is het al snel 20graden of meer. En met de winterisolatie houdt de kas de warmte ook langer vast. Ik laat het meloentje nog even een paar dagen hangen, zodat de zaden ook goed volgroeid kunnen raken.

Eigenlijk kan ik niet wachten om te proeven. Ik hou eigenlijk alleen van watermeloen, maar door de aanprijzing op de site van Peter Bauwens over dit meloentje, heb ik besloten om dit meloentje toch te kweken. Bovendien houdt Bustaniman wel heel erg van meloenen. Ik heb even snel gekeken, maar de beschrijving bij Peter Bauwens is iets veranderd. Ik meen me te herinneren dat er iets stond als goddelijk zoet of de allerzoetste of de lekkerste volgens kenners.  Maar ik heb nog een paar dagen geduld... Ik ga ondertussen maar gewoon op mijn handen zitten ;-)

 

Zondag 25 oktober - Inspiratie

Iedereen die deze week vaker mijn website heeft bezocht heeft gemerkt dat er bijna dagelijks wat veranderd is. Zo heb ik deze week een  nieuwe pagina toegevoegd over het moestuinieren met kinderen. Via de mail krijg ik veel vragen over het moestuinieren met kinderen en omdat ik daar veel ideeën over heb, heb ik alvast een begin gemaakt. Die pagina is dus nog hevig 'onder constructie'. Ook moet ik even op zoek naar foto's die de tekst meer aantrekkelijk maken.

Ook heb ik een  gastenboek toegevoegd. Bij deze wil ik iedereen uitnodigen om een berichtje achter te laten in het gastenboek   

Heb ik mijn nieuwe trots al laten zien? De prachtige vrucht van de meloenpeer en de mooie bloemen van de aardpeer. Hoe verwarrend.... het zijn geen peren en ze zijn beide ook geen familie van de 'gewone' peer! Over de meloenpeer heb ik op de pagina 'Bijzonder!' al informatie geschreven. Als ik tijd en inspiratie heb, zal ik ook info over de aardpeer plaatsen. Een leuke site over de aardpeer is: http://www.vriendenvandeaardpeer.nl/.


                                  Meloenpeer                                                                                      Bloemen van de aardpeer

Woensdag 21 oktober - Herfst & vrienden

Ik ben nog aan het bijkomen van het concert van Marco Borsato & Friends. Wat een fantastisch concert was het gisteravond! Maar Arnhem is een behoorlijk end weg, dus ik was pas rond 2uur vannacht thuis. Een beetje dufjes nu... Maar ook met een duffe kop kun je de kas opruimen en al deels winterklaar maken, heb ik gemerkt

 Oogsten, opruimen, genieten.


     Laatste oogst tomaten + de meeste paprika's/pepers                                De kaalgeplukte planten                                                Herfstkleuren in de Wingerd

Zondag 11 oktober - Paprika's

Hoewel de moestuin al aardig aan het leegraken is, doen de paprika's het nog geweldig! De planten blijven fier overeind staan en de paprika's rijpen langzaam maar zeker af.
Met paprika's heb ik een haat-liefdeverhouding. Laat ik vooral beginnen met de Liefde. Paprikaplanten zijn prachtige en sterke planten. Ze worden niet groot (50-70cm) en alles aan de plant is overzichtelijk. De bloemen vind ik prachtig en dan de vruchten: in alle kleuren en maten! En dan heb ik het nog niet eens over alle culinaire mogelijkheden! Kortom: als ik mijn roze bril opzet bestaat er geen mooiere plant dan een paprikaplant.
Maar als ik de roze bril afzet, sjonge jonge... Dan blijft er weinig moois over, hoor! De opkweek begint al in februari. Ik zaai vroeg, want als een zaadje niet ontkiemt kan ik later nog een keer... Dat betekent dat de vensterbank vanaf februari al gevuld staat met trays met paprikazaden. En dan maar hopen dat er wat ontkiemt. Dit jaar een erbarmelijk slechte opkomst van de zaden, maar goed, dat kan ik in februari nog wel hebben. De paprikaplanten zijn ontzettend traag in groei, dus voordat de eerste bloem komt, zit je al in juli. En hoewel ik de bloei prachtig vind, gaat het uiteindelijk toch ook om de opbrengst. Bij sommige soorten kwamen er maar geen bloemen in of de bloem ging niet over op vruchtvorming of de vruchten vielen af. Uiteindelijk heb ik nog wel een leuk aantal paprika's kunnen oogsten, maar als je het zo beschouwt, zonder roze bril, dan is de opbrengst van alle verzorging, tijd en liefde die ik erin heb gestoken, maar magertjes.

In mijn kleine kas zou je dus bijna denken dat ik de ruimte van de paprika's wel beter kan gebruiken. Ja, misschien wel, maar het liefst zet ik toch het roze brilletje op en probeer het volgend jaar weer! Het ontkiemingspercentage probeer ik te verhogen door een elektrische propagator.
Al een tijdje terug heb ik via een online tweedehands winkel een propagator gekocht. Lekker goedkoop, maar daar moest ik bijna net zoveel ernergie insteken als in de paprikaplanten. De verkoper had wat peper in zijn r*** nodig om dat ding te versturen. Maar als alles meezit, dan heb ik hem maandag of dinsdag toch echt in huis.

Vrijdag 2 oktober - Verrast

Ondanks het wat slechtere weer, was ik vanmiddag blij verrast toen ik door de tuin liep: De Gaura Lindheimeri bloeit nog volop, het roosje op stam bloeit voor de tweede keer en ook de courgette laat zien dat hij nog even doorgaat.

De foto's van vandaag:

Vrijdag 25 september - Eerste oogst

Misschien verwarrende titel, maar het is echt waar! Vandaag heb ik de eerste snackpaprikaatjes geoogst! Heerlijk zeg! Eéntje heb ik zo opgegeten (lekker zoet, trouwens) en de andere zijn als aperatiefje opgegeten, gevuld met roomkaas (light). De eerste 'gewone' paprika's zijn eerder deze week al opgegeten. Op de foto links: De Sweet Red patio.

Hoewel de herfst officieel als is begonnen, merk ik daar in het teeltseizoen niet zoveel van. De oogst van de Mexicaanse mini-komkommer gaat maar door en gaat maar door. Ook heb ik nog een redelijke tomatenoogst, niet dat ik elke dag wordt overladen, maar er zijn nog genoeg tomaten om te eten op brood of in de salade.

 En of 'ie nog rijp wordt, weet ik niet, maar het is wel leuk: een meloen Charentais (foto rechts). Ik was in april begonnen met de opkweek van de kleine, zoete meloen. Volgend jaar zeker eerder, want het is een trage groeier. In juli was de plant nog maar een meter hoog. Eind juli durfde ik het aan om de meloen te toppen, zoals dat geadviseerd wordt. In eerste instantie durfde ik dat niet aan, want zou de plant daar niet aan doodgaan? Het was nog maar zo'n klein en kwetsbaar plantje... Maar nee, juist door het toppen, kreeg de plant een groeispurt met een aantal mannelijke en vrouwelijke bloemen. De groeispurt was wel beloofd door alle boeken en deskundigen, maar het werkt dus echt! Twee meloentjes heb ik met de hand bestoven en 1 daarvan hangt nu te pronken in de kas. Eigenlijk is de meloenplant de enige plant die er nog héééééél erg goed uitziet. De tomaten en de Mexicaanse mini-komkommer takelen steeds meer af, de olijfkomkommer heb ik zelfs al geruimd. Ik hoop dat de temperatuur in de kas hoog genoeg blijft voor dit meloentje om af te rijpen!

Dinsdag 15 september - Gefeliciteerd!

De foto's van Ike, die ik over de mail kreeg waren heel erg overtuigend. Ik kan dan ook met grote zekerheid zeggen dat de 'onbekende' tomaat eigenlijk de naam Golden Sunrise draagt.

En eigenlijk ben ik blij dat de echte soortnaam is gevonden. Niet alleen omdat het fijn is om te weten wat de echte naam is, maar ook omdat ik anders echt geen keuze had kunnen maken voor de fantasienaam! Yellow Jane Doe, Miss X, het gele monster, zoege, yellow smiley waren namen die ik goed vond passen bij het gele ding. Of de naam van Karine, Lion King. Superpassend, omdat onze oudste hond Simba heet en dus een mooie link heeft naar de Lion King.
En ook de fantasienaam van Ike vond ik bijzonder. Inderdaad: Bustani betekent 'tuin' in het Swahili.
Lang geleden (1999) ben ik op bezoek geweest in Kameroen. In Kameroen ben ik bij een familie geweest, die me uitvoerig heeft verteld over hun eigen taal en de talenfamilie Bantoe(talen). Mede door het verhaal en mijn persoonlijk interesse in Afrika koos ik voor het Swahili als taal voor de websitetitel.

Het zadenpakket (zonder tomaat) met de zaailabels is ondertussen al onderweg naar Ike.

Zondag 6 september - Voorjaarsgevoel

Zonnetje, ontspannen, onkruid wieden, snoeien, stekken en zaaien. Heerlijk! Ik krijg er gewoon een voorjaarsgevoel van! Vooral het zaaien geeft me het voorjaarsgevoel. Ik heb wintersla, veldsla en een babyleafmix gezaaid. De wintersla en de veldsla is natuurlijk voor de winter, maar de babyleafmix is oogstbaar in oktober. Als alles goed gaat, is dan de sla uit de tuin ook oogstbaar (Milan, 4jaargetijden, Lollo Bionda).

Als experiment heb ik een aantal planten gestekt: ananaskers, meloenpeer en tomatillo. Ik ga ook proberen om een meloenpeerplant en een ananskersplant overhouden als plant. Eén van de meloenpeerplanten staat nu in bloei, dus die ga ik proberen over te houden, ook om nog een paar vruchten te kunnen krijgen dit jaar. De bloemen van de meloenpeer zijn trouwens prachtig!

Op de achtergrond van de meloenpeer op de foto zie je, tegen het gaas aan, aardpeer of topinamboer (Helianthus tuberosus). De aardpeer is vooral in Frankrijk een bekende knol, al is hij in Nederland ook behoorlijk in opkomst. Zelf had ik er wel eens over gelezen in de Moestuin en toen ik in april bij iemand op bezoek was om, bood ze me aan om ook een paar knolletjes mee te nemen.
De plant groeit enorm! Hij is nu al een meer dan 2,5 meter hoog. Als het goed is, komen er nog zonnebloem-achtige bloemen aan. 
Ik ben erg nieuwsgierig naar de smaak. Hij schijnt wat zoets en wat notigs te hebben. Ik moet nog wel even geduld hebben, want ik kan de knolletjes vanaf de eerste nachtvorst oogsten.

 

Woensdag 26 augustus - Het 'echte' leven is weer begonnen...

Na een welverdiende vakantie ben ik deze week weer begonnen met werken. Rustig aan, dat dan weer wel.

Terwijl ik mijn tomaten zo goed als zat ben, vinden mijn collega's het super dat ik elke dag een bakje cherrytomaatjes meeneem. Wel neem ik ook elke dag 2-4 tomaten mee voor op brood. Dat vind ik zo ontzettend lekker. Maar die cherrytomaatjes, daar ben ik ondertussen wel een beetje klaar mee. Daar heb ik zo ontzettend veel van gehad... En nog komen er elke dag tomaten bij. De Tiny Tims hebben het meeste opgebracht in de zomervakantie en ze blijven ook doorgaan. Sinds vorige week zitten er weer nieuwe gele bloemtrossen in. Hij weet maar van geen ophouden, die Tiny Tim!
Afgelopen weekend heb ik van de San Marzano's en voor de rest alles wat ik had (vooral veel Tiny Tims) zongedroogde tomaten gemaakt. Voordat ik ze op olie heb gedaan, heb ik ze natuurlijk eerst geproefd. En oh, wat vind ik ze zalig! 

Verder beginnen sommige groentes het nu pas goed te doen. Zo groeit er nu (eindelijk!) een meloentje Charentais aan de plant. Ook heb ik nu bloemen in de meloenpeer.

Ondertussen begin ik ook een beetje op te ruimen. De eerste tomatenplant heb ik vandaag opgeruimd: de San Marzano (mini). Na een goede opbrengst (ruim anderhalve kilo van één plant) is de plant op en zitten er ook geen nieuwe bloemtrossen aan. Ook heb ik met pijn in mijn hart twee paprikaplanten opgeruimd. Aan de paprika Purple Bell  en de White Bell zitten nog steeds geen bloemen, dus ja, waarschijnlijk ook geen vruchten meer. Zonde. Ik had gehoopt dat het de pronkstukken van de paprika's zouden worden.  

 En ook nog maar een paar foto's uit de tuin:


De tomatillo kleurt toch paars af!                     De Medusa in al haar pracht             Bloemen in de meloenpeer!

Donderdag 20 augustus - Heet!

Vanmiddag ben ik bij een vriendin op de volkstuin geweest. Het was erg warm, maar door het windje was het prima te doen. Eerst even van alles bekeken, wat geoogst en daarna lekker thee gedronken 'op de tuin'. Stiekem droom ik er natuurlijk al heel lang van om ook een heerlijk grote tuin te hebben en van alles te telen. In mijn dromen heb ik heel veel pompoenen, boontjes, sla, komkommers, courgettes, wortels, uien en ruimte voor bijzondere planten, zoals de tomatillo, ananaskers, aardperen, olijfkomkommer, fruit en misschien ook wel een cactusplant. Een cactusplant? Ja! Vanmiddag heb ik voor het eerst van mijn leven een cactusvijg heb gegeten. De cactusvijg heeft een bijzondere, maar lekkere smaak. Ik heb een aantal vruchten meegekregen, ook om zaden uit te halen. Voor wie het dus aandurft en heel veel geduld heeft, staan er straks ook cactusvijgen op de zadenlijst. Voorlopig heb ik er geen ruimte voor, dus zelf kweken zal het niet worden, jammergenoeg!

Ik ben mijn fototoestel vergeten mee te nemen. Stom van me! De foto is van
internet.

Behalve cactusvijgen bleek ze ook de physalis peruviana (ananaskers, maar iets groter dan die ik heb) en de groene tomatillo te hebben. Nu weet ik trouwens niet zo zeker meer dat ik een paarse tomatillo heb, want ze blijven zo groen... Nog even afwachten tot ze of verkleuren of afvallen.
Omdat ik haar in het begin van het seizoen wat zaden cadeau heb gedaan, had ze nu ook een cadeautje voor mij: enkele hete pepers, die afgeschermd hebben gestaan van andere planten, zodat de zaden 'zuiver' zijn. Ik moest alleen wel zelf de zaden eruit halen... Wat een rotwerk! Hoewel ik handschoenen droeg, moest ik hoesten en leek alles te branden in mijn lijf. Dit heb ik dus een keer gedaan, maar niet weer!

Voor wie het nog niet had gezien: sinds gisteravond heb ik de prijsvraag online gezet. Raad de soortnaam van de tomaat en win een zadenpakket met zaailabels. 

Maandag 10 augustus - Diefje en boefke!

Twee weken geleden heb ik passievruchtzaden gezaaid... en wat denk je? Er staan nu 5 mini-passievruchtplantjes te groeien in een kweekbakje! Jaren probeer ik al de zaden te zaaien, maar tot nu toe nog nooit gelukt. Ik hoop dat ik ze groter kan krijgen en dat ze een beetje stevig de winter ingaan. Maar dat is voor latere zorg.

De tomaten gaan heel erg goed, dus momenteel veel sauzen aan het maken en natuurlijk zaden klaarmaken om te bewaren. De komkommers gaan nu echt goed. Blijkbaar hadden ze wat opstartproblemen, maar nu gaan ze als een tierelier! Dagelijks kan ik komkommers oogsten. Ook de Mexicaanse mini-komkommers gaan nu ineens heel snel en het zijn er lekker veel!
Ik heb drie tomatenplanten wat verwaarloosd wat betreft dieven, waardoor er een kleine jungle is ontstaan bij die drie planten. De Mexicaanse mini-komkommer (melothria scabra) is door de planten gaan slingeren. En maar doen alsof hij een tomaat is! Boefke!

Een tijdje terug heb ik een van de tomatenplanten gediefd, maar er zat al een trosje met bloemen aan. Dieven maken wortels aan als je ze in de grond stopt, maar of het dan ook goed komt met de bloemen, dat was nieuw voor me. Ik ben niet ontevreden over het 'diefje'.

 linkerfoto boefke en rechterfoto diefje

Donderdag 6 augustus - Zomerse Coctail

Benodigdheden:
* Keukenmachine / blender
* Coctailglas
* papieren parasolletje (voor het zomerse effect )

Ingrediënten per persoon:
1 perzik
50 gr rode bessen
4 ijsblokjes/ijscrunch
1 eetlepel honing

Werkwijze
* Ontvel de perzik
* Snij de perzik in blokjes en haal de pit eruit
* Doe de blokjes perzik in de blender
* Ris de rode bessen boven de blender. Hou 1 takje apart voor de garnering
* Laat de perzik en de rode bessen op hoge snelheid mixen.
* Voeg de ijsblokjes en de honing toe
* Laat het geheel voor 5 minuten op matig tempo mixen
* Giet de mix in een coctailglas
* Garneer het takje over de rand van het glas en steek het parasolletje in de mix

Naar wens kan er een zoete likeur worden toegevoegd. Persoonlijk vind ik een klein scheutje Pisang Ambon verukkelijk in deze coctail! Maar nu vind ik Pisang Ambon eigenlijk in heel veel coctails lekker...

Proost!

Woensdag 5 augustus - Uit z'n jasje gescheurd

In de tuin is het nu echt oogsttijd. Elke dag zijn er weer tomaten rijp. Ook oogst ik nu regelmatig boontjes, ananaskers, courgette, komkommer en olijfkomkommer. De eerste mexicaanse mini-komkommer heb ik ook al gegeten... Wat een zaligheid! Jammer dat het maar zo'n klein vruchtje is!

Ook heb ik de eerste 'onbekende' tomaat kunnen oogsten. In februari heb ik een zadenruil gedaan, waarbij ik ook tomatenzaden kreeg, waarvan de naam onbekend was. Het blijkt een klimmer te zijn die heerlijk zoete, gele tomaten geeft. Vanaf 19 augustus mag iedereen raden wat de echte soortnaam is van deze tomaat door middel van een prijsvraag.

Behalve de 'onbekende' tomaat is er nog een andere verrassing: de Vitapep. Deze zaden zouden kleine, oranje snackpaprika's geven. Oranje zou nog best kunnen, maar klein zijn ze zeker niet! De vruchten zijn nu tussen de 10 en 13cm. Nu nog afwachten of ze wel oranje zijn en of ze zo zoet zijn, zoals beloofd!

Nog een paar foto's: chocolate cherry (afrijpende fase), perzik, zonnehoed en het beschermde akkerklokje.
*foto's verwijderd*

Woensdag 29 juli - Redden - deel 1

Pfff... wat een werk! Ik ben gisteren vol goede moed begonnen aan het oogsten van radijzenzaden. En dat is me toch een werk! Ondertussen al een gekneusde duim van het opendrukken van de zaadpeultjes. Ik begin wel een vermoeden te krijgen waarom deze soort radijs zo duur is bij de zaadhandelaar!  Ik vraag me serieus af hoe ze dat doen met die radijzenzaden. Met de hand, zoals ik het doe, lijkt me niet echt rendabel, maar ook moeilijk voor te stellen dat er mensen zitten die die zaadpeulen één voor één openmaken. Al heb ik vroeger ook bollen gepeld... ook een rotwerkje trouwens!

Anyway: regelmatig zit ik even buiten om weer een paar radijszaden te oogsten. Een kom vol radijzenpeulen en een klein bakje met de zaden... hmmm. Ik denk niet dat ik volgend jaar weer radijzenzaden ga oogsten.

Terwijl ik zo met de radijzen bezig was, bedacht ik me ineens hoe de vertaling van 'zaden winnen' in het Engels veel mooier en vriendelijker klinkt: seedsaving. Het laatste deel (saving) laat ook de betekenis van 'redden' in mij naar boven borrelen. Mooi toch? Zaden redden?

Over redden gesproken... gisteravond weer een actie: ik ben gaan skeeleren. Niet een van de vertrouwde rondjes, maar een nieuwe. Om 21.00uur gestart, ietsje te laat, maar ach... wat kan mij gebeuren. Langs de velden hier in de polder, via het Natuurpark weer de andere kant langs terug. In mijn herinnering waren de paden in het Natuurpark verhard. Ik rij op mijn skeelers vol goede moed het Natuurpark in. Het eerste stukje ligt wat grind, maar ach, het verharde deel begint verderop, nee, om de hoek, dan daar voorbij de bocht... Ondertussen de skeelers maar uitgedaan, want dat loopt zo onhandig. Ik dus op sokken door het natuurpark, de skeelers in de hand...

Na 40 minuten rondzwerven kom ik eindelijk het Natuurpark uit en is het eigenlijk nog te donker om verder te skeeleren en ik moet nog een kilometer of 5! Bustaniman maar gebeld...

Vrijdag 24 juli - Tomatenzaden oogsten

Tomatenzaden oogsten, hoe doe je dat nou. Die vraag heb ik meerdere keren gehad en op één van mijn favoriete blogs wordt dat heel duidelijk uitgelegd: http://veggiegardenblog.blogspot.com/2009/02/saving-tomato-seeds.html

Ik heb mijn eerste potje met prut al staan (zo noemt Bustaniman het...) en niet in de kamer, maar in de kas, ivm het lichtelijk geuren van het potje.  Mijn eerste rijpe tomaten waren de Tiny Tims. Maar daar heb ik nog zoveel zaden van, dat ik die dit jaar niet gebruik voor het oogsten van zaden. Vorige week had ik de eerste rijpe tomaten aan de Pendulina Red, een klein vroeg struiktmaatje met heerlijke zachte tomaten. Van deze tomaten liggen nu de zaden te gisten. Morgen of overmorgen kan ik ze laten drogen (denk ik). 

Volgende week is, denk ik, de San Marzano aan de beurt. Ik heb een paar trossen 'gemerkt', omdat ik die had afgeschermd ivm kruisbestuiving. Deze trossen zijn bezig met afrijpen. Deze tomatensoort gebruik ik voor het maken van zongedroogde tomaten. Zongedroogde tomaten is wel een groot woord, hoor, want ik droog ze in de oven. Maar ja, ovengedroogde tomaatjes klinkt lang zo lekker niet!

Dinsdag 21 juli - Veranderingen, voorbereidingen en wat foto's

Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven... Afgelopen week heb ik flink geknutseld aan de website. Ik heb pagina's toegevoegd en ik heb een echte 'home'pagina gemaakt. De eigenlijke opzet, het ruilen van zaden, is voor mij nog steeds de belangrijkste, maar ik beleef ook veel plezier in het schrijven van de andere pagina's van mijn website zoals mijn tuinblog en het bijhouden van het groeiproces van verschillende groentes.
En ik heb ook een pagina gewijd aan onze diertjes. Ik krijg wel eens reacties over de honden die op de foto's staan, wie het zijn, wat voor soort, hoe oud enzovoort. De pagina is nog niet af, maar je kunt hier alvast een kijkje nemen.  


Ondertussen ben ik ook al bezig met het samenstellen van de zadenlijst voor komend seizoen. En ik vind dat ik een prachtige lijst heb! Ik hoop dat er voor veel mensen wat bij zit om te ruilen of om te kopen. Met de opbrengst van de zaden (samen met wat spaargeld...) wil ik een verwarmde propagator kopen. Daarmee kun je nog beter de temperatuur regelen en constant houden voor het ontkiemen van zaden en het opkweken van klein zaaigoed.

Binnenkort start ook een prijsvraag! In februari heb ik zaden geruild. Bij de ruil kreeg ik ook nog zaden van een tomaat, die bij de ruilster niet bekend waren. Het zou een klimmer zijn en misschien gele vruchten geven. Ik heb hem gezaaid en het is inderdaad een klimmer, maar de kleur van de vruchten is nog niet bekend. Op het moment dat ik weet hoe de vruchten zich ontwikkelen, plaats ik een prijsvraag over de soort van deze tomaat. En zoals bij elke prijsvraag is er natuurlijk ook een prijs te winnen! Ik verwacht dat de eerste tomaten van deze onbekende over een week of 3 rijp zijn. De prijsvraag zal dan ook van start gaan. 
                                                                                                                                                                                                                                  Mijn eerste oogst perziken komt eraan, volgens mij!   

Vrijdag 17 juli - bijzondere gast

Al een paar weken geleden zag ik sprietjes in mijn tuin opkomen, waarvan ik niet wist wat ze zouden worden. Nu, na een paar weken zijn er uit die sprietjes prachtige paarse bloemen gekomen. Wat speuren op internet levert me helemaal niks op. Vervolgens heb ik kenners op een tuinforum ernaar laten kijken en wat denk je? Een zeldzaam en beschermd plantje! In mijn tuin!

Het plantje noemt men een Akkerklokje (Campanula rapunculoides).

In de moestuin valt vooral de tomatillo op: ze wordt heel erg groot en er komen veel vruchten aan! Er zwermen ook veel bijen omheen, dus de blijkbaar is het lekker snoepgoed voor de bijen. Ik had liever gehad dat ze ook zo erg naar de courgette en de komkommer zouden trekken: Ik heb nog geen courgette geoogst! Alle courgettes heb ik er al heel jong af moeten halen, omdat ze niet goed bevrucht waren en van de plant afrotten. De komkommers worden wel bevrucht, maar ook heel veel niet!

Oh en de ananaskers...helemaal vol moet bloemetjes en lampionnetjes!

De boontjes doen het nu eindelijk goed en klimmen al een stuk omhoog en aan de stambonen zag ik vanochtend al bloemetjes. Dus toch nog boontjes dit jaar!

Waar ik me toch wel een beetje zorgen over begin te maken is de meloenpeer. De drie planten doen het heel erg goed, maar er zit nog geen bloemetje aan... En als daar nog vruchten aan moeten groeien, zou je toch zeggen dat ze wat haast zouden moeten maken met de bloemetjes!
                                    Ananaskers                                                                                         Tomatillo

Zaterdag 11 juli - klein wonder

Van de meeste beestjes weet je dat ze een functie hebben in de tuin... maar deze zit hier gewoon voor de mooi:

Vandaag heeft ze (ik weet niet waarom, maar vlinders vind ik zo vrouwelijk, dat ik ze altijd 'ze' noem) minstens 15 minuten op de zonnehoed gezeten. Eerst heb ik haar vooral bewonderd. Ik dacht nog: als ik nu een fototoestel haal, is ze toch al weg, dus kan ik beter even blijven kijken en genieten. Na een rondje door de tuin zat ze er nog, dus toen toch maar een foto gemaakt, en warempel: ze bleef mooi zitten!

Ook in de kas en in de tuin gaat het goed. De tomaten zijn druk bezig met het maken van mooie vruchten en het eerste bloemetje van de aubergine staat in bloei. Er zitten nog genoeg knoppen in, dus ik verwacht een goede oogst van de aubergine, als de vruchtzetting helemaal goed verloopt.

                         bloem Aubergine                                                                  De tomaatjes van de Pendulina Red verkleuren                                                           Framboos

De eikenbladsla is aan het doorschieten en ik vind het eigenlijk zo mooi staan, dat ik eerst een foto heb gemaakt, voordat ik ze weg heb gehaald. De sla Vier Jaargetijden staat bijna in bloei en ik wil geen kruisbestuiving. De eikenbladsla heb ik direct na de foto weggehaald. De courgette zal het zonder zijn 'beveiligers' moeten doen ;-)

Dinsdag 7 juli - worteltjes!

Vanavond eten we worteltjes! Ik zag er al enkelen uit de grond steken, dus ik wist dat het al zover was: de worteltjes zijn oogstklaar! De Parijse worteltjes heb ik zo tussendoor uit de grond gehaald en rauw opgegeten, dus daar waren er nog maar een paar van.

Het meeste groeit en bloeit goed in mijn tuin! Gisteravond hebben we weer een heerlijke salade met tomaat en komkommer uit eigen tuin gegeten.
En behalve de worteltjes heb ik vandaag ook een maaltje rabarber geoogst en klaargemaakt met een paar verse abrikozen. Dat is alvast voor morgen. De rabarber is niet genoeg voor twee personen, dus de sla van gisteren en met de worteltjes van vandaag erbij wordt het vast een heerlijke kliekjesmaaltijd

Wat ik erg betreur is dat ik voor het eerst ervaar dat er niet veel bijen zijn... Ik heb allerlei lokkertjes in de tuin staan en normaal gesproken is dat meer dan genoeg, maar dit jaar zie ik veel minder bijen dan anders. En dat heeft ook gevolgen voor de courgette en de komkommer. Ik heb nu al een paar keer gezien dat de jonge vruchten afsterven omdat ze niet bevrucht zijn. Ik hoop maar dat de bijtjes toch snel de weg naar mijn tuin vinden!

Wat niet bevrucht hoeft te worden, doet het heel erg goed. De snackpaprika Vitapep heb ik dit jaar voor het eerst staan en zo te zien wordt het een flinke jongen! De plant is groter dan de andere paprikaplanten en ik zie er al minstens zes knopjes inzitten!

In de Medusa zitten al heel veel pepertjes en ik kon de verleiding niet weerstaan om eentje wat beter te bekijken... Ik was nieuwsgierig naar de zaadvorming en naar de smaak: allebei een dikke tegenvaller! Er zitten maar 5-6 zaadjes in zo'n pepertje en onrijp zijn ze NIET lekker, BAH! Gelukkig ziet het er wel heel erg leuk uit, al die pepertjes.

 

Donderdag 2 juli - allegaartje

Ik heb de afgelopen dagen wat foto's gemaakt, maar ik kan er geen samenhang in ontdekken en er ook geen samenhang in maken, dus maar een allegaartje aan foto's

 
                rode aalbessen: heerlijk!!!                                        Familie Von Trapp ;-)                                                       Elstar-appeltjes

Ik eet al de hele week van de aalbessen en er lijkt maar geen eind aan te komen!
De olfijkomkommers (2e foto) doen het goed! In de kas had ik er eentje over het hoofd gezien, waardoor de vrucht al te groot was om nog rauw op te eten, maar eigenwijs als ik ben heb ik dat toch geprobeerd. NIET aan te raden! Bah! Wel de zaden eruit gehaald, dus de eerste groentezaden van dit jaar zijn geoogst!
De appeltjes doen het heel erg goed dit jaar. Zowel de Elstar als de Braeburn ze zitten vol met kleine appels. Ik heb ze al gedund, dus nu is het wachten tot ze groot zijn!   

 
           Mijn lunchbox :-D                                                           Peper Medusa zit al vol met pepertjes                 

Zondag 28 juni - vriendjes worden?

Wat heb ik een tijd over als ik niet praat: elke dag een blog en ook maar direct een hyvespagina aangemaakt: http://bustani.hyves.nl/. Wil je vriendjes met me worden?

Vrijdag 26 juni - De eerste zonnebloemen!

Deze week een aantal primeurs gehad: eerste olijfkomkommer, eerste aardbeien, eerste frambozen en de eerste rode&witte bessen. De olijfkomkommer is beland in een heerlijke gemengde salade met lente-uitjes, radijs en gehaktballetjes.
Met de aardbeien zijn we heel erg creatief geweest: zondag vers gegeten, maandag aardbeien met een beetje suiker als toetje, dinsdag op beschuit, woensdag in een salade (sla, aardbeien, brie, heeeeerlijke combinatie!), donderdag in een smoothie (met banaan en aalbessen) en vandaag vers op een bordje op mijn werk, wel eerlijk gedeeld met een collega . En ze zijn nog niet op!
De frambozen doen het ook goed, maar er is nog geen framboos geweest, die de keuken heeft gezien: ik heb ze allemaal opgesnoept in de tuin

Ik heb van al dit lekkers geen foto's, want het fototoestel ligt al de hele week in de auto. Ik ga het fototoestel zo halen om mijn eerste zonnebloemen op de foto te zetten. Sinds vanochtend staan er twee in bloei! Ik vind zonnebloemen zo prachtig. Ik werd dus ook laaiend toen ik vorige week op een middag thuiskwam en ontdekte dat de gemeente alle zaaisels had weggeschoffeld. Achter onze tuin is nog een meter gemeentetuin. De gemeente beplant ze niet en schoffelen maar twee keer per jaar. Als ik er zelf niks inzet is het dus 11 maanden een chaos. En net als vorig jaar, heb ik dat stukje tuin ingezaaid met veel zonnebloemen, goudsbloemen en andere eenjarigen. Nu hebben ze blijkbaar enkele bloemen herkend, want van de 50 zonnebloemen staan er nog een stuk of 12! En van de 10 goudsbloemen hebben ze er maar één laten staan. Tsssssssssss.... Ik weet het wel: het is niet mijn tuin, maar toch... Anyway: toch nog maar wat zaden gestrooid, wie weet komt er wat van op en bloeien de planten nog deze zomer.

Mooi hè?

Donderdag 18 juni - zaden, oogsten & extra pagina

Vandaag heb ik bietjes geoogst. Zo heerlijk vind ik dat! Zo vers zijn ze heerlijk zacht. Ik vind het wel veel werk, want je moet ze eerst een uur koken, maar dat heb ik er wel voor over. Het is op de foto's niet zo goed te zien, maar zo enthousiast ik kan zijn over bietjes, zo eng vindt Simba die gekke dingen in het gras :)

Behalve bietjes heb ik ook al de eerste zaden geoogst. Eerder had ik al zaden van de Helleborus geoogst en afgelopen week enkele zaden van de korenbloem. Mocht je interesse hebben, stuur me een mailtje, want hoe verser de zaden hoe beter ze kiemen.

In de kas groeit en bloeit alles heel erg goed. Ik heb de tomatenplanten zo'n drie weken geïsoleerd van elkaar om kruisbestuiving tegen te gaan. Sinds deze week heb ik de doeken er weer afgehaald, want er zijn genoeg trossen bestoven en het is toch niet echt goed voor de planten om onder een doek te groeien. De trossen waarbij in deze weken vruchten zijn gevormd, heb ik herkenbaar gemaakt door ze te strikken met een touwtje. Weet ik straks ook van welke trossen ik de zaden moet winnen. 

Vanaf volgende week zal ik de paprikaplanten op dezelfde manier afschermen, zodat ook bij die planten zo min mogelijk kruisbestuiving mogelijk is.

Ik krijg veel reacties op de alfalfa en kiemgroente in het algemeen. Ik hoop vandaag of morgen nog een pagina te kunnen toevoegen over kiemgroente.

 

Zondag 14 juni - Het avontuur van de kaasdoek

Eerder liet ik al een foto zien van luzerneklaver, die alfalfa aan het worden is. Ik had een kiemkweekbakje, maar ik vond het maar onhandig: Eerst voorzichtig de kiempjes van het rooster halen, vervolgens op een of andere manier proberen de kiempjes te spoelen en vervolgens weer alle kiempjes terug op het rooster. En dan vond ik ook nog dat het niet zo fris rook...
Tijdens Pinksteren heb ik een boek van Peter Bauwensgelezen: Kiemen en microgroenten. Hierin wordt stap voor stap uit de doeken gedaan hoe je op een makkelijke manier een kiempotje kunt maken. Toen ik dat had gelezen dacht ik... dat doe ik ook: een leeg jampotje, een stukje kaasdoek en een elastiekje. Hoe moeilijk kan het zijn! Ehhh.... ik ben niet zo van de crea en ik had dus geeeeen idee hoe ik aan kaasdoek kon komen. Even surfen op
internet leert me dat kaasdoek best duur is... Maar dit is wat ik wil, dus heb ik hier en daar een poging gedaan om voor een redelijke prijs een klein stukje kaasdoek te bemachtigen. Via internet lukte dat niet, dus vroeg ik me af... waar koop je kaasdoek in een winkel? De meeste internetshops die kaasdoek aanbieden, zijn stoffenwinkels. Nou, makkie dus... ehhhhh.... geen idee waar hier in de stad een stoffenwinkel is... Ook google wist hier geen antwoord op, dus het ligt niet helemaal aan mij :)

Ik ben naar een winkelcentrum gegaan waar ik al een tijdje niet meer was geweest en ja, daar zat een winkeltje dat stoffen verkocht. De verkoopster wist niet of ze ook kaasdoek verkochten, maar gelukkig wist de eigenaar dat wel! Vervolgens pakt ze verschillende soorten en ik ga voor de grove kaasdoek. Tussen neus en lippen door vraagt ze waar ik het voor ga gebruiken. Gelukkig kan ze het prijskaartje niet vinden, dus voordat ik mijn verhaal over kiemgroente begin, staat ze in gesprek met de eigenaar. Het lijkt me zo raar om een verhaal te vertellen over kiemgroente, terwijl alles om me heen vol staat met stofjes, patroontjes en knopen. 

Eenmaal thuisgekomen heb ik een stukje kaasdoek afgeknipt, een jampotje schoongemaakt, zaden in het potje gedaan en kaasdoek erover gedaan. Spoelen en weken maar.   

Ik vind het makkelijker, gebruiksvriendelijker en frisser op deze manier. En het ziet er ook nog eens gewoon mooi uit: een potje alfalfa.
Zie de pagina Kiemgroente voor gemakkelijke werkwijze.

Een mooi artikel over alfalfa als 'powerfood' vind je hier.

Zondag 7 juni - Salade, zalm en gebakken banaan

Zo zag het menu er gisteravond uit. En we hebben gesmuld!

De salade hebben we nog aangevuld met cherrytomaatjes uit de winkel, een kleine komkommer, en een handvol babyleaf slablaadjes (uit de kas). Alleen de eerste foto is zelf gemaakt, daarna hield het fototoestel er mee op: batterij leeg. Kan gebeuren, maar dus geen foto van het eindresultaat. 
 

De tuin en kas:
Vrijdag had ik mijn eerste cherrytomaatje (Tiny Tim) al geproefd... En zoals mijn vriendin al zei: Héééééérlijk! Ik had eigenlijk gehoopt dat ik nu ook al wel een olijfkomkommertje of een melothria in de salade had kunnen doen. Er zitten genoeg vruchtjes in de planten, maar ze groeien zooooo ontzettend traag! Het zal wel met de matige temperaturen te maken hebben.
Vanaf half mei ben ik al bezig om bonen te zaaien, maar het wil maar niet lukken: of ze worden opgegeten door de vogels of ze rotten weg... Ondertussen nog steeds geen planten in de tuin staan. Daar baal ik behoorlijk van! Wij vinden het een van de lekkerste groenten die je vers uit de tuin kunt halen. Ik heb weer nieuwe gezaaid, in potjes in de kas en in de tuin. Je zou zeggen dat het nu toch wel eens moet lukken!

Zondag 24 mei - Eet smakelijk!

Wat is het toch prachtig weer! Als ik 's ochtends wakker word, hoor ik de vogels al fluiten. Heerlijk vind ik dat! En met dit mooie weer ontbijt ik altijd lekkr buiten in het zonnetje of onder de overkapping. Met dit mooie weer is mijn favoriete ontbijt of brunch: crackers met kaas, alfalfa (of andere kiemgroente) met radijs of tomaat. Ik heb nog geen rijpe tomaten, dus voorlopig zijn het de radijsjes die mijn crackers sieren. Eerder liet ik al een foto zien van de zaden van alfalfa. Alfalfa vind ik makkelijk om te telen, ik heb elke dag oogst en het is heerlijk in salades, op brood en op crackers. Momenteel liggen er mungbonen op het rooster, zodat we aan het eind van de week roerbakgroente met taugé kunnen eten.

Mijn brunch:

De moestuin
      De moestuin is klaar voor het nieuwe seizoen!                                                                                             vooraan: het rek voor de komkommers                                                     

NAAR BOVEN                                                                        CONTACT                                                                                    HOME