Bustani

Kiem- of spruitgroente

Ik teel al enkele jaren kiemgroente. Vooral omdat het gemakkelijk, lekker en heel erg gezond is. Het verschil tussen kiem- en spruitgroente is zo klein, dat de termen veel door elkaar gebruikt worden.

Gemakkelijk, lekker & gezond

Kiemgroente is zelfs nog gemakkelijker te telen dan een kropje sla. Je hebt geen groentetuin nodig en kiemgroente is heel snel beschikbaar. Afhankelijk van de soort, kun je oogsten tussen de 5 en 21 dagen. De ruimte die deze supergroente nodig heeft, is heel erg beperkt. Ik teel alleen in jampotten, dus de ruimte die ik daarvoor nodig heb is heel klein. Kiemgroente is gemakkelijk weg te zetten op het aanrecht of in een kast.

Kiemgroente geeft een lekkere bite aan je salade of je boterham. Het geeft net even dat stukje extra aan je maaltijd. Vooral alfalfa, tuinkers, radijskers en zonnebloemkiemen vind ik een lekkere aanvulling bij een salade. Maar probeer gewoon verschillende smaken en laat je verrassen.

Kiemgroente is gezond. Dat is niet iets wat ik heb bedacht, maar wat door onderzoeken duidelijk is geworden. Google eens op 'kiemgroente gezond' en je komt op verischillende betrouwbare sites uit, die vertellen dat kiemgroente rijk is aan allerlei vitamines, mineralen en anti-oxidanten. 
                                                                                                                                                                                Rodekool-kiemspruiten    

Benodigdheden

Je hebt genoeg aan een stukje kaasdoek, een elastiekje en een schoon (jam)potje. Met deze materialen kun je beginnen met het kweken van kiemgroente. Natuurlijk heb je dan ook nog zaden nodig en water om mee te spoelen.

Kiemgroente telen in 3 stappen


                              Stap 1: zaden 12 uur weken                                                       Stap 2: 3x daags spoelen                    Stap 3: Na 5 dagen 'oogsten'

Do's & Don'ts

Do's:

 • Zorg voor alle benodigdheden. Zelf kaasdoek kopen? Lees mijnblog over mijn kaasdoekaankoop :D
 • Koop speciale kiemzaden of koop zaden bij een biologische winkel 
 • Spoel minstens 3x op een dag. Spoel eerder te vaak dan te weinig
 • Gebruik het spoelwater om je planten water te geven: geen verspilling van water + je planten krijgen vrijgekomen groei- en voedingsstoffen van de kiemen
 • Blancheer kiemen van bonen (doperwten, linzen, mungbonen, kikkererwten), dat maakt ze zachter van smaak. Daarbij komt dat men er nog niet over uit is of kiembonen niet licht giftig zijn. En ik loop liever geen risico.
 • Spoel kiemgroente eerst nog even, voordat je ze gebruikt
 • Kiemgroente is enkele dagen in de koelkast te bewaren
 • Lees informatie over kiemgroente, bijvoorbeeld in het boek 'Kiemen en microgroenten' van Peter Bauwens 
 • Experimenteer en geniet!                                                                                                                                                 Kiemmix
                                                                                                                                                                                                                                

Don'ts

 • Gebruik geen zaden, die niet biologisch zijn of die niet bedoeld zijn als kiemgroente
 • Sommige planten zijn giftig: hier kun je dus nooit kiemgroente van eten, bijvoorbeeld: tomaten, paprika, aubergine, peper

Zelf ook kiemgroente kweken?

Ik bied een pakket aan, waarmee je snel kunt beginnen met het kweken van kiemgroente.
        
Starterspakket: kaasdoek (ongeveer 17x17cm), elastiekje (zonder ijzerstaafje), 15 gram alfalfazaden.
Kosten: € 3,00 (excl. verzendkosten 2 postzegels)